Gruszki i Czekolada


Chocolate Cake with Pears
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Choć czekolada jest pyszna sama w sobie to w połączeniu z pewnymi smakami odrywa swoje nowe, oblicze. Moim zdaniem, jak żenić czekoladę, to z: chili, miętą, pomarańczami i gruszkami.
Z chili czekolada staje się prawdziwym afrodyzjakiem. Wystarczy w garnuszku roztopić kilka kawałków dobrej, gorzkiej czekolady z mlekiem i cukrem i szczyptą czerwonego proszku. A potem...chyba nie muszę mówić co potem, zwłaszcza, gdy nie pijemy tej czekolady sami, za oknem jest szaro-buro i zimno, a obok leży ciepły koc;-).
Zupełnie inna jest czekolada z mięto. Dla mnie to połączenie wybitnie klasyczne - tak klasyczne, jak brytyjska monarchia i czekoladki After Eight. świeżość i chłód mięty świetnie kontrastują z ciepłem i ukojeniem, dając w efekcie świetnie wyważone (ale w żadnym razie nudne) i eleganckie połączenie.Trzeci smak to pomarańcza. Tu powiem tylko tyle, że gdyby radość miała smak, to pewnie smakowałaby jak oranżetki, czyli paski kandyzowanej skórki pomarańczowej w deserowej czekoladzie.
Last but not least - gruszka. W przeciwieństwie do wymienionych wcześniej dodatków, gruszka ma niezwykle delikatny aromat, który  jednak pięknie rozwija się w pewnych połączeniach. Pomyślcie o deserze Belle Helene albo o gruszkach w winie. Albo o tym  bardzo czekoladowym cieście z gruszkami.
Jako bazy na ciasto użyłam sprawdzonego przepisu na Chocolate fudge cake Nigelli Lawson z książki "Nigella Bites". receptura sprawdza się świetnie w oryginalnym wydaniu - tj. z krówkowym lukrem lub z masą z mascarpone, vanilii i bitej śmietany. Albo z gruszkami.
Chocolate Fudge Cake  z Gruszkami (adaptowane z "Nigella Bites" Nigelli Lawson i  Nigella.com)
Składniki:
400 g mąki pszennej
250 g cukru (ja użyłam tylko 150 g)
100 g jasnego cukru muscavado
50 g dobrego kakao w proszku + nieco do przygotowania formy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka esencji waniliowej
3 jajka
150 ml kwaśnej śmietany
175 g masła (stopionego)
125 ml oleju
300 ml wody
3 twarde, zielone gruszki
Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. wysmaruj masłem dużą okrągłą formę (o średnicy 29 cm) lub dwie mniejsze (20 cm) i obsyp wnętrze kakao.
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (tak, by kakao dobrze wymieszało się z mąką). W osobnym naczyniu ubij jajka ze śmietaną i esencją waniliową. W trzeciej misce (najlepiej w tej w której ostatecznie będziemy mieszać ciasto) ubij olej z masłem, dodaj wodę. Do masła dodaj suche składniki i wymieszaj. Dodaj masę jajeczną i dokładnie wymieszaj, by pozbyć się grudek mąki. Przelej ciasto do formy, na wierzchu ułóż kawałki gruszek. Piecz 50 minut lub do momentu, aż wbity w ciasto patyczek wyjdzie czysty.
Ciasto podawaj z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

O mnie

Moje zdjęcie
Z tzw. zawodu dziennikarka pisząca o nowych technologiach, a ostatnio także o jedzeniu.