Dynia i Gruszki
Składniki
1/2 małej dyni (ok 1 kg ze skórką)
3 małe gruszki
2 ząbki czosnku
1 l lekkiego bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz i sół
chili do smaku
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię pokrój na kawałki (ok. 2 cm kostki), obtocz w oliwie i razem z ząbkami czosnku przełóż na blaszkę. piecz 20 minut. W międzyczasie obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki.
Wyjmij dynię z piekarnika, odstaw na chwilę do przestudzenia, a następnie usuń skórki (w piekarniku skórka wysuszy się i będzie ją bardzo łatwo usunąć), obierz ząbki czosnku i zmiażdż na pastę. Przełóż dynię i czosnek do garnka, dodaj gruszki i zalej 0.5 bulionu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10-15 minut, aż kawałki owoców zaczną się rozpadać. Dodaj sól, pieprz i chili według uznania, zmiksuj zupę blenderem. Podawaj z chmurką jogurtu i pietruszką lub pestkami dyni.
niedziela, września 27, 2009
|
Etykiety:
zupa
|
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O mnie
- Małgosia M
- Z tzw. zawodu dziennikarka pisząca o nowych technologiach, a ostatnio także o jedzeniu.
Moje Blogi
-
-
Zapraszam na nowa stronę13 lat temu
-
Hello world!13 lat temu
1 komentarze:
Pyszna kombinacja :D Już zaznaczyłam w zakładkach kuchennych :)
Serdecznie pozdrawiam :)
Prześlij komentarz