Dynia i Gruszki


W dni takie, jak dzisiaj - gdy świeci piękne słońce, a pogoda rozpieszcza nas przyjemną temperaturą - to grzech siedzieć w domu. Lepiej wyjść do ogrodu i pograć w badmintona, wyprawić się na niemożliwie długi spacer lub zjeść lody w parku. Ale po takim całym dniu ganiania pewnie najdzie nas ochota na coś ciepłego, kojącego, ale i łatwego do przygotowania. Może zupa z dyni i gruszek, której słodycz jest mile złamana nutką chili?

Składniki
1/2 małej dyni (ok 1 kg ze skórką)
3 małe gruszki
2 ząbki czosnku
1 l lekkiego bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz i sół
chili do smaku

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię pokrój na kawałki (ok. 2 cm kostki), obtocz w oliwie i razem z ząbkami czosnku przełóż na blaszkę. piecz 20 minut. W międzyczasie obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki.
Wyjmij dynię z piekarnika, odstaw na chwilę do przestudzenia, a następnie usuń skórki (w piekarniku skórka wysuszy się i będzie ją bardzo łatwo usunąć), obierz ząbki czosnku i zmiażdż na pastę. Przełóż dynię i czosnek do garnka, dodaj gruszki i zalej 0.5 bulionu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10-15 minut, aż kawałki owoców zaczną się rozpadać. Dodaj sól, pieprz i chili według uznania, zmiksuj zupę blenderem. Podawaj z chmurką jogurtu i pietruszką lub pestkami dyni.

1 komentarze:

Kasia pisze...

Pyszna kombinacja :D Już zaznaczyłam w zakładkach kuchennych :)

Serdecznie pozdrawiam :)

Prześlij komentarz

O mnie

Moje zdjęcie
Z tzw. zawodu dziennikarka pisząca o nowych technologiach, a ostatnio także o jedzeniu.