Daktyle i Migdały


Dates
Daktyle

Lubicie daktyle? Ja bardzo, ale nie jako samodzielną przekąskę, ale raczej bazę dla tego wspaniałego ciasta. A może raczej słodkiego chleba? Sami zadecydujcie, która nazwa jest tu bardziej stosowna.
Sama palma datylowa to prawdziwie cudowne drzewo. Mówi się, każdego dnia roku można pozyskać z tej roślinny inną, użyteczną rzecz. Jednego dnia zerwiesz daktyle i zjesz je na surowo. Drugiego dnia z soku pozyskanego z kwiatostanów palmy zrobisz wino lub daktylową wódkę. Trzeciego dnia zerwiesz daktylowe liście (mogą mieć po 6 metrów długości!), z których zbudujesz schronienie dla swoich zwierząt. I tak dalej. Aż w końcu z brązowych, super-słodkich owoców zrobisz to właśnie ciasto.
Ciasto daktylowo-migdałowe
1,5 szklanki daktyli, pokrojonych
1/2 szklanki migdałow, obranych i posiekanych
1/2 szklanki brązowego cukru (ja daję mniej, bo daktyle są bardzo słodkie)
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka wrzącej wody
25 g masła
1 jajko
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 proszku do pieczenia
szczypta soli i cynamonu
domowa granola - jako "kruszonka"
Nastaw piekarnik na 175 stopni C.
Zalej daktyle wrzątkiem i pozostaw do namoczenia i ostudzenia wody. Do miski rpzesiej mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą, dodaj cukier i płatki owsiane. Wymieszaj suche składniki, dodaj daktyle z wodą, roztrzepane jajk i stopione masło oraz migdały. Wymieszaj. Przelej ciasto do przygotowanej podłużnej foremki, posyp na wierzchu granolą. Piecz 40-50 min.

Almonds
Migdały

0 komentarze:

Prześlij komentarz

O mnie

Moje zdjęcie
Z tzw. zawodu dziennikarka pisząca o nowych technologiach, a ostatnio także o jedzeniu.